Η Ιερά Σύνοδος «άδειασε» τον πρώην Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο ως προς τον αφορισμό

 anoixanNaoi01

 

Στις 17 Μαΐου 2020, μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγιάς Φανερωμένης Αιγίου ο πρώην Μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος ανέγνωσε αφορισμό για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, με το εκκλησίασμα μάλιστα να αποχωρεί πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, καταδικάζοντας την πράξη του.

Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε έκτακτο ανακοινωθέν, δίνοντας σχετικές διευκρινήσεις και χαρακτηρίζοντας με σκληρά λόγια τον αφορισμό του πρώην Μητροπολίτη, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως είναι ανυπόστατος και ανίσχυρος ο αφορισμός του.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

«Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοινώνεται ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη».