20210110 131022

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος ήταν ένας σπάνιος και παρεξηγημένος ΙεράρχηςΣτη σημερινή εποχή της κρίσεως και της παρακμής,το να θυμόμαστε κάποιους Ιεράρχες που σημάδεψαν με το πέρασμά τους τη ζωή της Εκκλησίας μας,είναι απαραίτητο και εν πολλοίς αναγκαίο, διότι πρόκειται για μία διαδικασία ψυχοφέλιμη που μας αφυπνίζει πνευματικά, έστω και αν μας οδηγεί σε αναπόφευκτες συγκρίσεις.

Πέρασαν 40 ημέρες απο τότε που έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, ένας σημαντικός και ρηξικέλευθος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας, μία εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία , η οποία παρά τον αθόρυβο βίο που έζησε,ήξερε να χτίζει και να οικοδομεί και να θέτει τα θεμέλια μιας γνήσιας Ορθόδοξης πνευματικότητας, χωρίς ακρότητες και υπερβολές!
Πρόκειται για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Αλέξιο ( κατά κόσμον Θεόδωρο ) Μιχαλόπουλο. 
Ήταν ένας σπάνιος Ιεράρχης που ποίμανε την Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών για πάνω απο 40 χρόνια και αγαπήθηκε απο τον πνευματικό κόσμο των Τρικάλων και απο σωστούς ανθρώπους και νοικοκυραίους.
Είχε τη φήμη αυστηρού Ιεράρχη που ήθελε ο κλήρος της Μητρόπολης του να μη δίνει αφορμές για κουτσομπολιά και ψιθύρους! Πρωτίστως όμως ήταν αυστηρός με τον εαυτό του!
Ο Τρίκκης Αλέξιος, μπορεί να έδειχνε αυστηρός, κατά βάθος όμως ήταν ένα μικρό παιδί, με μία ζεστή καρδιά γεμάτη αγάπη! Απεχθάνονταν την υποκρισία, το ψέμα και την αχαριστία! Ηθελε να ακούει την αλήθεια όπως είναι, για να βγάλει τα συμπεράσματά του! Όταν πήγαινες να πείς ψέματα και να αποκρύψεις τα αληθινά γεγονότα, τότε γινότανε πραγματικά άλλος άνθρωπος!
Ο Γέροντας Αλέξιος ήταν πλασμένος για ποίμνιο με υψηλή νοημοσύνη κι οχι για ανθρώπους που ζούσαν από το κουτσομπολιό! Ηταν ένας πολυτάλαντος Ιεράρχης! Άριστος λειτουργός, με μία φωνή γλυκεία που σε καθήλωνε την ώρα της θεία μυσταγωγίας! 
Εκεί ,όμως, που ξεχώριζε ο αείμνηστος Ιεράρχης ήταν στο κήρυγμα!
Άριστος ψυχολόγος και γνώστης της ανθρώπινης ψυχής,ήθελε έναν υποδειγματικό κλήρο .
Μελίρρυτος, υποκειμενικός κάποιες φορές, εγνώριζε τον μυστικό δρόμο να φθάνει μέχρι τα μύχια των καρδιών των ακροατών των θείων κηρυγμάτων του.  Η γλώσσα του ήταν απλή και κατανοητή από όλο τον κόσμο. Τα νοήματά του καθαρά! Ο κόσμος του συναισθηματικός! Ζωγράφιζε με τον  λόγου του τις ευαγγελικές και εκκλησιαστικές μορφές με τρόπον ανάγλυφο, απλό και παραστατικό.
Έφερε μπροστά στα μάτια   του εκκλησιάσματος τα γεγονότα και με αφάνταστη ικανότητα τα έκανε παρόν. Θυμόμαστε πάντοτε την γλυκυτάτη φωνήν του,η οποία ζωγράφιζε συναισθήματα, καταστάσεις, γινότανε τρυφερή, άλλοτε ειρωνική, βροντερή, αυστηρή,ερμήνευε και συμβούλευε!
Ασφαλώς  πίστευε όπως και ο Γκαίτε ότι : «κανενός δεν θα αγγίξης την καρδιά αν ο λόγος δεν βγαίνει απ´την καρδιά σου».
Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς με πληρότητα και να φωτίσει όλες τις πτυχές της πολυκύμαντης αυτής προσωπικότητας.Άλλωστε προσωπικότητες όπως αυτή του Γέροντα Αλεξίου γεννιώνται σπάνια και γιαυτό είναι ανεκτίμητες!
Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι, ο μακαριστός Ιεράρχης βρίσκετε  ενταφιασμένος στον αύλειο χώρο του Προσκυνηματικού Ναού Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων του οποίου είναι και ο κτήτορας.