Tuesday, February 7, 2023

Εόρταση η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Ζάρκο

received 1199117360844735

Με μεγαλοπρέπεια εόρτασε η Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Ζάρκο Τρικάλων.

 

Η Ανακομιδή του Αγίου Αθανασίου στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων

received 537890017702054

Με αναστάσιμη χαρά και σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε o Αναστάσιμoς Εόρτιος Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη εορτή και ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων.

Της Ιεράς Ακολουθίας συμμετείχαν. ο Πρωτ. π. Βασίλειος Μπραζιώτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Φαρκαδόνας, ο Αιδεισιμολογιότατος π. Ευάγγελος Σαμαράς της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσόνος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο προς ωφέλεια όλων και πνευματικό ανεφοδιασμό και ο Σταυροφόρος Οικονόμος π. Ευάγγελος Βαρώνη.
Ακολούθως τελέσθηκε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Αθανασίου, σε δρόμους του χωριού, υποβασταζόμενη από νεαρούς κατοίκους του χωρίου. Γυναίκες με παραδοσιακές φορεσιές κρατούσαν την ελληνική σημαία η οποία στο κέντρο έφερε την μορφή του Αγίου Αθανασίου.
Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών και Γ. Γραμματέας της ΟΜΣΙΕ κ. Αθανάσιος Γ. Δημητρίου και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Αθανάσιος Τζέλης. 
Την οργάνωση της Πανηγύρεως καθώς και το γενικό πρόσταγμα της λιτανεύσεως της ιεράς εικόνας, είχε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερος π. Κων/νος Γιώτας.

received 763487811692902

received 1056568731596798

received 1074555189795015

 

 

 

Έκτακτο:Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος

εικονα Μητροπολιτου

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος από καρδιακή ανακοπή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ope.gr.

Βιογραφικό Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας, ὑπέρτιμος καί ἔξαρχος Μακεδονίας, κ. Παῦλος (κατά κόσμον ᾿Αλέξανδρος᾿Αποστολίδης), ἐγεννήθη ἐν Βερροίᾳ τῷ 1963. Μετά τάς ἐγκυκλίους σπουδάς του ἀπεφοίτησε τῆς ᾿Εκκλησιαστικῆς Σχολῆς Λαμίας. Πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τῷ 1988, κατέστη διπλωματοῦχος (Master) τῷ 1995 καί Διδάκτωρ τῆς Θεολογίας τοῦ αὐτοῦ Πανεπιστημίου τῷ 2002. Διάκονος ἐχειροτονήθη τῷ 1983 καί Πρεσβύτερος τῷ 1988 ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου. Διετέλεσεν ᾿Εφημέριος τοῦ ῾Ι. Ναοῦ ῾Οσίου ᾿Αντωνίου, Πολιούχου Βερροίας (1988-1991), ἀπό δέ τοῦ ἔτους 1991 ῾Ηγούμενος τῆς ῾Ιερᾶς Μονῆς Παναγίας Σουμελᾶ καί α´᾿Αντιπρόεδρος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ὁμωνύμου Πανελληνίου ῾Ιδρύματος. Συνέγραψε ἄρθρα εἰς περιοδικά καίἐφημερίδας, ἐπραγματοποίησεν ὁμιλίας-διαλέξεις καί ἔλαβε μέρος εἰς ἐκκλησιαστικάς ἀποστολάς εἰς τήν ῾Ελλάδα καί τόἐξωτερικόν. Μητροπολίτης Δράμας ἐξελέγη τήν 5ην ᾿Οκτωβρίου 2005, χειροτονηθείς εἰς ᾿Επίσκοπον τήν 9ην ἰδίου.

πηγή: orthodoxianewsagency

Αρχιεπίσκοπος: Η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Tην επιλέγεις και την ζεις μέσα από την εμπιστοσύνη και την αγάπη

24042022 anas 3

«Η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα. Η Ανάσταση είναι μυστήριο και υποστασιάζεται σε ένα πρόσωπο: «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή» μας λέει ο Χριστός και μας καλεί σ’ έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία: «ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται»» αναφέρει με αφορμή το Πάσχα 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, μέσω του μηνύματός του, το οποίο αναγνώσθηκε κατά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σημειώνει, επίσης, ότι «η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι, την επιλέγεις και την ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη».

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την ακολουθία της Αναστάσεως, τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Ευρίπου κ. Χρυσόστομο και Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, Αρχηγοί Κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρκετοί πιστοί.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για το Πάσχα 2022 ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

24042022 anas 10

24042022 anas 7

24042022 anas 924042022 anas 524042022 anas 6

Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Μήνυμα ειρήνης του Αρχιεπισκόπου από τον Άγνωστο Στρατιώτη

22042022 epit 33

Μήνυμα ειρήνης απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την περιφορά του Επιταφίου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Αρχιεπίσκοπος χοροστάτησε στην ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και συγχοροστάτησαν οι Επίσκοποι Θαυμακού κ. Ιάκωβος και Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, ενώ τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου και μετά την δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από το Κοινοβούλιο, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις λιτανείες που γίνονται στην Εκκλησία και σημείωσε ότι «είναι ένα κομμάτι λατρευτικό. Οι χριστιανοί προστρέχουμε στις λιτανείες, για να τιμήσουμε τους αγίους, αλλά πολλές φορές και σε ώρες κινδύνων, σε ώρες που φοβόμαστε, που έχουμε αγωνία, που βλέπουμε τον κίνδυνο οποιασδήποτε μορφής να μας περιτριγυρίζει». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «απόψε, που λιτανεύουμε το Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, είναι ευκαιρία που είμαστε όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλεως των Αθηνών, της πόλεως που ανέδειξε ιστορία, πολιτισμό, μεγαλοσύνη, να αφήσουμε όχι μόνο τα δικά μας προσωπικά προβλήματα και τις δικές μας δυσκολίες, αλλά με τη φαντασία μας να αγκαλιάσουμε έναν κόσμο που τόσο υποφέρει. Να πάμε και να ζήσουμε, έστω και εικονικά απόψε, μαζί με τους αδελφούς μας ορθοδόξους -και της Ουκρανίας και της Ρωσίας-, στη φοβερή αυτή τραγωδία. Εκεί που οι αδελφοί μας αλληλοσφαγιάζονται, που οι αδερφοί μας δεν θα έχουν απόψε Επιτάφιο, δεν θα λιτανεύσουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, αλλά θα είναι κλεισμένοι στα υπόγεια και θα βομβαρδίζονται, χωρίς να έχουν να φάνε, χωρίς να έχουν να πιουν, χωρισμένοι οι γονείς από τα παιδιά, μακριά, εκείνοι που πήραν το βιος τους -όσα μπορούσαν- και έφυγαν, από τα σπίτια τους, βλέποντας όλοι μας ισοπέδωση των πάντων και ερημιά».

Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς «μαζί με τα δικά μας προβλήματα, να προσευχηθούμε για αυτούς τους αδελφούς μας. Να παρακαλέσουμε ο Θεός να φωτίσει εμάς πρώτα και έπειτα τους μεγάλους της γης, αυτούς που διαθέτουν εξουσία και τρόπους διαχειρίσεως των προβλημάτων. Να φωτίσει εκείνους οι οποίοι έχουνε ευθύνες να συνέλθουν. Ακόμη, να παρακαλέσουμε να φωτίσει ο Θεός τους αρχηγούς των Εκκλησιών και της μίας χώρας και της άλλης, να απλώσουν πρώτοι τα χέρια, να αγκαλιαστούν και να δώσουν το παράδειγμα στους εκεί άρχοντες, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Θα είναι μία νίκη αν αυτό το χάρισμα, αν αυτός ο φωτισμός, δώσει μια διέξοδο, δώσει μια λύση στις τραγωδίες και στη φρίκη».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: «Όλοι μαζί απόψε, αδελφοί, ας προσευχηθούμε με αυτό που θα ακούσουμε αύριο: «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην», «Ανάστα ο Θεός» για να δώσεις τη δική σου εικόνα στον κόσμο. Χθες βράδυ, τελειώσαμε την Ακολουθία με ένα αίτημα μεγάλο, καρδιακό, προσωπικό για όλους μας: «Προσκυνούμεν Σου τα πάθη Χριστέ, δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάσταση». Αυτή την Ανάσταση της χαράς, αυτή την Ανάσταση της ειρήνης, αυτή την Ανάσταση της λαμπρότητος ευχόμαστε όλοι να απολαύσουμε τις ημέρες αυτές που έρχονται και ο τόπος μας μακριά από τέτοιες δοκιμασίες, μακριά από τέτοιους κινδύνους».

22042022 epit 2

22042022 epit 3

22042022 epit 8

22042022 epit 9

22042022 epit 20

22042022 epit 23

22042022 epit 29

22042022 epit 30

22042022 epit 24

Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Κυριακή των Βαΐων στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών

17042022 mitr 3

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος,

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καρσιώτης, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαοδικείας για την παρουσία του, τον καλωσόρισε ως τον νέο εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο γραφείο στην Αθήνα και μιλώντας για την επιτυχημένη του πορεία σημείωσε πως «τρέφουμε πολλές ελπίδες για την συνεργασία μας». Επεσήμανε, ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες της εποχής χρειάζεται στενή συνεργασία, ιδίως μέσα στην Εκκλησία και κάλεσε τον Μητροπολίτη Λαοδικείας να μεταφέρει στον Πατριάρχη τις ευχαριστίες του για την επιλογή.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λαοδικείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την αγάπη του τονίζοντας πως «διδασκόμαστε από την σεμνότητα και την διάκριση που σας χαρακτηρίζουν» και μίλησε για την αφοσίωση του Αρχιεπισκόπου προς τους θεσμούς της Εκκλησίας, αλλά και την αγάπη του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Υπογράμμισε, ακόμη, πως «στα κρίσιμα χρόνια που διερχόμαστε η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι το ζητούμενο. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει την διακονία του και έχοντας την συμπαράσταση των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών και ιδιαιτέρως της Εκκλησίας της Ελλάδος αγωνίζεται για την ενότητα της Εκκλησίας. Ο ρόλος που διαδραματίζει η ελληνική Ορθοδοξία σφυρηλατεί την ενότητα με βάση το Συνοδικό θεσμό».

17042022 mitr 3

17042022 mitr 6

17042022 mitr 5

17042022 mitr 12

17042022 mitr 9

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας

FB IMG 1649453128108

Με ιδιαίτερη κατάνυξη τελέσθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας, έμπροσθεν της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος Παναγίας της Βουρλιώτισσας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

 
Στην Ακολουθία έδωσαν το παρών ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, η Δήμαρχος Λευκονοίκου Κύπρου κ. Ζήνα Λυσσάνδρου Παναγίδη, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών σωματείων και πλήθος πιστών που προσήλθαν με ευλάβειαγια να απευθύνουν το «χαίρε» στην Μητέρα του Κυρίου μας.
 
Πριν το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Μάξιμο Καπλανίδη, φοιτητή Θεολογίας, οποίος διακονεί το Ιερό Βήμα και το Ιερό Αναλόγιο με ιερό ζήλο και ενθουσιασμό.
 
Οι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλους μας «Χαιρετισμοί της Παναγίας», οι οποίοι αποτελούν μία θριαμβευτική εξύμνηση της Ενανθρώπισης του Υιού και Λόγου του Θεού μέσω της Υπεραγίας Θεοτόκου, έδωσαν την αφορμή στον Σεβασμιώτατο να αναφερθεί στο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στην εξαιρετική τιμή που η Εκκλησία μας Της απονέμει, καθώς είναι Εκείνη που «συνήγαγε τα διεστώτα», ένωσε τη γη με τον ουρανό και τον αισθητό κόσμο με την νοητή ωραιότητα.
 
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε επίσης ότι η Παναγία είναι η κατοικία όλων των πνευματικών χαρίτων και αγαθών, πουμε την καθαρότητα, την αγάπη, την πίστη και την αγιότητά Της εμπνέει τον άνθρωπο και τον προσελκύει στο δρόμο της ενθέου ζωής, ευχόμενος να μεσιτεύει συνεχώς προς Κύριον και να μας ενισχύει στον αγώνα μας, ώστε να εορτάσουμε ειρηνικά την λαμπροφόρο Ανάστασή Του.
FB IMG 1649453138518
 

FB IMG 1649453147916

FB IMG 1649453135832

FB IMG 1649453150531

 

πηγή: Ι.Μ.Νέας Ιωνίας

 

Αρχιεπίσκοπος: Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να αγωνιζόμαστε για τον λαό

26032022 pyr 6

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Πρωταγωνιστές μιας άλλης εποχής 1950-1960» του καλλιτέχνη Αναστάσιου Σωτηρίου. Την έκθεση διοργανώνει στον Πύργο από τις 25 έως και τις 27 Μαρτίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας- ΠΕ Ηλείας με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση.

Παρέστησαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Δυτικής Ελλάδος κ. Νικόλαος Κοροβέσης, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι τοπικών Συλλόγων, Φορέων, Οργανισμών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, κληρικοί και λαϊκοί, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Ο κ. Κοροβέσης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο, τονίζοντας πως είναι ιδιαιτέρως μεγάλη η τιμή να βρίσκεται στον Πύργο. «Σε μια περίοδο δύσκολη για τους πολίτες όλης της χώρας η παρουσία σας, Μακαριώτατε, δεν είναι συμβολική, αλλά ζωτική» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης και αναφέρθηκε στην έκθεση και στην πολύτιμη συμβολή της στην κοινωνία.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου και αναφέρθηκε στον χώρο, όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση, και στην ιστορική αξία της περιοχής και υπογράμμισε ότι «θελουμε τον πολιτισμό για να γινόμαστε καλύτεροι».

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για την έκθεση και την νοσταλγία που προσφέρει τονίζοντας ότι αυτή η νοσταλγία μπορεί να γίνει οδηγός μας και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας που ήταν γεμάτες αξίες.

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος μίλησε για το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης σημειώνοντας πως έχει πολλά στοιχεία από την εκκλησιαστική ιστορία, ενώ αναφέρθηκε στο έργο και στην προσφορά της τοπικής Εκκλησίας και του Μητροπολίτη Ηλείας.

Ο κ. Αναστάσιος Σωτηρίου στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, όλους τους παρευρισκόμενους, καθώς, επίσης, την Περιφέρεια και τον Δήμο για την φιλοξενία της έκθεσης και αναφέρθηκε στην ιδέα και στην δημιουργία των έργων.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ευτύχημα ότι βρέθηκε σήμερα στον Πύργο και μίλησε για την πολυετή, ουσιαστική και δυνατή συνεργασία και φιλία με τον Μητροπολίτη Ηλείας. Έκανε λόγο για την επιδημία του κορονοϊού, αλλά και για τις κρίσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και επεσήμανε ότι πλέον ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους. Υπογράμμισε ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται για τη μοναξιά της και σημείωσε ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία μιλάμε για κοινωνία προσώπων. Στον ναό, άλλωστε, προσερχόμαστε, για να συναντήσουμε τον συνάνθρωπο. Επεσήμανε, ακόμη, ότι απόψε σε αυτόν τον χώρο γίνεται μια «επανάσταση» και καλλιεργείται μία συνείδηση και ευχήθηκε να γίνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην παράδοση και στην αξία της, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας, αγαθής διάθεσης και συναλληλίας. «Η Εκκλησία, όπως και η Πολιτεία, καλούνται να αγωνίζονται για την συναλληλία. Δεν υπάρχει πρώτος και δεύτερος» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε «είμαστε συνάλληλοι. Ο ένας να βοηθάει τον άλλον και να στηρίζει ο ένας τον άλλον για την πορεία αυτού του λαού. Ο λαός μας είναι ο κυρίαρχος και για αυτόν αγωνιζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για τον κάθε άνθρωπο, γιατί ο καθένας έχει αξία ανεκτίμητη. Και χρειάζεται η προσπάθεια που καταβάλλεται να είναι συλλογική». Επεσήμανε, ακόμη, ότι στην εγωκεντρικότητα που προβάλλει ο Δυτικός τρόπος ζωής η απάντηση της Εκκλησίας είναι το «εμείς» και αυτό είναι και το σύνθημα της αποψινής εκδήλωσης.

Κατόπιν, ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό με παλιές φωτογραφίες του Δήμου Αχαρνών και μια ολιγόλεπτη ταινία, η οποία δημιουργήθηκε με το υλικό της έκθεσης.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί μέχρι την Κυριακή 27 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου στην Δημοτική Αγορά. Στην τελετή των εγκαινίων στον περιβάλλοντα χώρο της Δημοτικής Αγοράς, πλαισίωνε μουσικά η χορωδία της Ι.Μ. Ηλείας.

Στην έκθεση με τίτλο «Πρωταγωνιστές μια άλλης εποχής, 1950-1960» παρουσιάζονται έξι σειρές φωτογραφικών λήψεων του καλλιτέχνη Αναστασίου Ι. Σωτηρίου που αποτυπώνουν «πεποιημένες / σκηνοθετημένες» στιγμές από την καθημερινή ζωή στην περιοχή των Αχαρνών τις δεκαετίες του 1950 και 1960.
Οι φωτογραφίες των ενοτήτων αποτελούν την αποτύπωση ενός σκηνοθετημένου εξάπτυχου σεναρίου γύρω από ήθη και έθιμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60 με επίκεντρο τη γυναίκα: σκηνές αγροτικού και αστικού βίου και μια πτυχή της θρησκευτικής ζωής.

 26032022 pyr 17
 

26032022 pyr 7

26032022 pyr 3

 

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Μητροπολιτικό ναό των Τρικάλων

IMG 0c27364c1bda0bef4e8ee2dba8229015 V

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας.

FB IMG 1648376583805

IMG 20220327 132120 310

IMG 2fddd8b55a1dae9b4e87ed6fa2cc555d V

 

 

Χειροθεσία Αναγνώστη από τον Μητροπολίτη Τρίκκης

IMG 42b7d512c2add3996cf83abad14be37d V

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος μετέβη στο χωριό  Μεγαλοχώρι την Κυριακη 24.1.2022 όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Αθανασίου ιερούργησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

 
Προ της Απολύσεως προέβη στην Χειροθεσία εις Αναγνώστη-Ιεροψάλτη του ψάλτη του Ναού και μέλος του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Τρικάλων Ιωάννης ο Δαμασκηνός, κ. Αθανάσιο Τζέλη
IMG a034313fe568a126cf714f1cad44b5f3 V

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς

Aitolias Kosmas 1909269

Τα ξημερώματα της Δευτέρας εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν με covid.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν πάνω από ένα μήνα στον Ευαγγελισμό διασωληνωμένος, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχε υποβληθεί σε τραχειοστομία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν ένα ιδιαίτερα βαρύ περιστατικό, αφού η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και με άλλα νοσήματα.

Η νόσος του είχε δημιουργήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό, οι οποίες του επιβάρυναν περισσότερο την κατάσταση της υγείας του.

Ο Θεός να τον αναπαύσει!

Σύντομο βιογραφικό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.

Πηγή:orthodoxianewsagency

Με Άρωμα Κωνσταντινούπολης η Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Φανερωμένη Τρικάλων

IMG a880793db109d9234c1e39c402c3e472 V

ΜΕ ΆΡΩΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΎΠΟΛΗΣ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΆΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ 
 Το Σάββατο το  πρωΐ  1/1/2022 κατά την  Πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων έψαλλε ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, ο οποίος με την ερμηνεία του και την ψαλτική του τέχνη, μας μύησε  στα ενδότερα της μυστικής λατρείας της Εκκλησίας και μας μετέφερε νοερα στην «Πόλη».
Ο Άρχοντας έψαλλε Κωνσταντινουπολίτικα, παραδοσιακά, καθότι γέννημα της Πόλης, και ως συνεχιστής των μεγάλων Πρωτοψαλτών της Κωνσταντινουπόλεως, ιδίως των δασκάλων του  Βασιλείου Νικολαΐδη και Ελευθερίου Γεωργιάδη.
Ο Άρχοντας διαθέτει πολυχρόνια διδακτική δραστηριότητα, μελοποιεί ύμνους, έχει πλούσια δισκογραφική παραγωγή, μια αληθινή προσφορά στον λαό του Θεού.  
Ο ίδιος έχει βαθιά αίσθηση της πατρώας εκκλησιαστικής Μουσικής, την οποία χρωματίζει και κατά κάποιον τρόπο την κάνει εικονογραφημένη. Ψάλλει με έναν τρόπο ήπιο, και κάνει τους πιστούς να προσεύχονται.
 Στο τέλος της  Θείας Λειτουργίας, ο προϊστάμενος του ναού π. Εφραίμ Γιαννάκος αφού ευχαρίστησε τον Άρχοντα, του προσέφερε μία Βυζαντινή εικόνα του Αγίου Βησσαρίωνος προστάτου της πόλεως μας. 
Ο κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου  προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων και Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού, με τον οποίο διατηρεί φιλικές σχέσεις.
 

IMG 7da13bb099b75cc7abf46ee5b56d5fb8 V

IMG 1209446f5d897e21c0348b550e91ce14 V

IMG 3597460c6e8914f4ec18c8d93f31d2a8 V

IMG fc3e062d423881181b24ef26c14e9b7e V

 

 

Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στα Τρίκαλα

received 215311724004644

Το πρωί της 23ης του μηνός Οκτωβρίου ε.έ., ημέρα τιμής και μνήμης του πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, καί μέσα σε κλίμα κατάνυξης , ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αλέξιος, πλαισιούμενος απο  τον πρωτ. π. Στέργιο Γιαννάκο, ετέλεσε εις τον Ιερόν Προσκυνηματικόν Ναόν Αγίου Στεφάνου Τρικάλων, την αρχαιοπρεπή Θείαν Λειτουργίαν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείτο κατά τούς πρωτοχριαστιανικούς χρόνους εις την περιοχήν των Ιεροσολύμων και ανήκει εις τον Δυτικόν Συριακόν Λειτουργικόν Τύπον.

 
Στο Ιερό αναλόγιο έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού καθηγητής Βυζ. Μουσικής κ. Δημήτριος Μπίλλας, ο Γ. Γραμματέας της ΟΜΣΙΕ και Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών,  Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Δημητρίου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος, ο οποίος  αναφερόμενος στην αρχαιοπαράδοτη αυτή Θεία Λειτουργία η οποία φέρει και το όνομα του σήμερον τιμωμένου Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και η οποία μας μεταφέρει στους πρώτους εκείνους χρόνους κατά τους οποίους οι εις Χριστόν πιστεύοντες είχαν εις την ζωήν των ως προτεραιότητα τον Χριστόν και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τόσες εκτεταμένες ευχές και δεήσεις.

received 262018365853008

received 377628197202361

 

Η χειροτονία του Μητροπολίτη Λαγκαδά

09102021 lag 4

Να μεταλαμπαδεύσει την πίστη και την αγάπη στους ανθρώπους της Μακεδονίας κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών από τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ παρέστησαν αρκετοί Αρχιερείς, κλήρος και λαός τηρουμένων, βέβαια, όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της μετάδοσης του κορονοϊού covid-19.

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα της εποχής τα οποία προκαλούν στους ανθρώπους διάσπαση προσωπικότητας. Μίλησε για το δύσκολο έργο των Ποιμένων της Εκκλησίας, αλλά και για τις ανάγκες των ανθρώπων που είναι ποικίλες. «Η Εκκλησία είναι κοινωνία με την αγαπητική της διάσταση. Η ανάγκη του ενός είναι και ανάγκη των άλλων. Ο πόνος του ενός είναι πόνος των άλλων. Το βάρος του ενός είναι και βάρος των άλλων. Το κλάμα τους κλάμα μας και η χαρά τους χαρά μας» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος και συμπλήρωσε ότι «η οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές και η πρόσφατη πανδημία δοκίμασαν πολύ τις αντοχές μας». Υπογράμμισε, επίσης, ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας στήριξαν τον λαό σε αυτήν την δύσκολη περίοδο.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι «στα μέρη της ξακουστής και Ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας καλούμε να συνεχίσω το έργο του προκατόχου μου. Να υπηρετήσω το λαό του Θεού στη Μακεδονία μας».

Πριν ολοκληρώσει τον λόγο του συγκινημένος ευχαρίστησε όσους είναι δίπλα του και τον στηρίζουν, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον μακαριστό προκάτοχό του, μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη και την στήριξη που του παρείχε όλα αυτά τα χρόνια.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πορεία του νέου μητροπολίτη και στον χαρακτήρα του τονίζοντας πως έχει υπομονή, ανοχή και δεν τον ενδιαφέρουν οι διακρίσεις. Μίλησε, επίσης, για το πνευματικό και κοινωνικό έργο που είχε αναπτύξει ο Σεβασμιώτατος στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, όπου ήταν προϊστάμενος μέχρι της εκλογής του, ενώ τώρα καλείται να μεταλαμπαδεύσει την πίστη και την αγάπη στους ανθρώπους της Μακεδονίας.

 Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
 

09102021 lag 1409102021 lag 5

09102021 lag 8

09102021 lag 1109102021 lag 6

 

Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδα Αρχιμαμδρίτης Πλάτων Κρικρής

pa 9

Νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής με 59 ψήφους.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

‘Ο Άρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρῆς εγεννήθη είς τήν Ίεράν νῆσον της Πάτμου τό ἕτος 1962,ὀπου παρακολούθησε τίς ἐγκύκλιες σπουδές και ἀπεφοίτησε ἀπό τήν Πατμιάδα Ἐκκλησιαστική Σχολή.Τό ἔτος 1977 εισήχθη ὠς δόκιμος μοναχός στην Ἱερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ἁγίου Ιωάννου τοῡ Θεολόγου και τον Απρίλιο του 1979 εκάρη μοναχός ὑπό του θείου του μακαριστού Καθηγουμένου Ισιδώρου(μετέπειτα Επισκόπου Τράλλεων), λαβών το όνομα Πλάτων προς τιμήν του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Πλάτωνος Αϊβαζίδου συγγενούς εκ πατρός του. Υπηρέτησε ως Κωδικογράφος της Μονής, Κατηχητής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Πάτμου και ασχολήθηκε με την παλαιογραφία στην Πατμιακή βιβλιοθήκη.

Χειροτονηθείς Διάκονος το 1983 διορίσθηκε είς τόν Ιερόν Ναόν Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1985 υπηρετήσας είς τήν Ιεράν Μητρόπολιν Περιστερίου ,αναπτύξας πλούσια πνευματική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της ενοριακής ποιμαντικής. Επί δεκαετίας εξέδιδε και διηύθυνε το μηνιαίο περιοδικό «Ενοριακή Διακονία». Το 1997 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όπου έως σήμερα διακονεί ως Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημήτριου Αμπελοκήπων, τον οποίον εξωράισε, επεράτωσε δε και εξόπλισε Ενοριακό Ξενώνα Φιλοξενίας ιδρύσας εντός αυτού Παρεκκλήσιον προς τιμήν της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας.

Σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από τα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ζωηρό το ενδιαφέρον του για την Εκκλησιαστική Ιστορία και την σχέση της Εκκλησίας με το Γένος. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1996-1998). Το επόμενο έτος έλαβε Δίπλωμα Ειδίκευσης (master)στον τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και Δογματικής Θεολογίας με το βαθμό Άριστα. Το 2002 εκπονήσας διδακτορική διατριβή ανεκηρὐχθη Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Επι τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 εώς σήμερον υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου και του νὐν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.Εισηγητής Αρχιγραμματέιας της Ιεράς Συνόδου ,Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεώς των « Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Είναι μέλος της Δωδεκανησιακής Ιστορικής και Λογοτεχνικής Εταιρείας και συμμετείχε σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές, συνδιασκέψεις και συνέδρια. Δίδαξε σε σχολές γονέων και σε συνάξεις φοιτητών και επιστημόνων. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά , έχει δώσει διαλέξεις και έχει συγγράψει μελέτες θεολογικού και ιστορικού κυρίως ενδιαφέροντος.

Απαλείφεται ο όρος Σταγων απο τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών

serafeim xrysostomos 3

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων ανακοινώνεται ότι, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τακτική της συνεδρίαση, απεφάσισε όπως, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών φέρει από τούδε και στο εξής τον τίτλο, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.
Ως εκ τούτου, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει πλεον την αποκλειστικότητα του ονόματος Σταγών.

 
πηγή:stagonnews

Πανήγυρις Συνάξεως πάντων των εν Τρίκκη Αγίων

IMG ae63f898c53193af7fec565af05abb51 V

Στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων, τηρώντας τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού εορτάσθηκε η «Σύναξη πάντων των εν Τρίκκη διαλαμψάντων Αγίων», που τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου.

Στον περικαλλή Ιερό Ναό μεταφέρθηκαν και εκτέθηκαν προς προσκύνηση σωζόμενα Ιερά Λείψανα των εν Τρίκκη Αγίων, ήτοι του Αγίου Βησσαρίωνος, του Αγίου Εφραίμ Τρίκκης και του Αγίου Αρσενίου Επισκόπου Ελασσώνος.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στρατονικειας κ.Στέφανος ο ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Τους ύμνους της ακολουθίας που είναι ποίημα, όπως και ολόκληρη η ασματική ακολουθία των Αγίων του φιλαγίου συντοπίτη μας Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου, έψαλλε πολυμελής χορός εκλεκτών Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού κ. Παναγιώτου Καλαμπάκα.

Τη διακονία του λόγου ανέλαβε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αχίλλιος Τσούτσουρας ο οποίος ομίλησε και αναφέρθηκε στην τιμή των Αγίων.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος μαζί με το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Στρατονικείας κ. Στέφανος τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Διονυσίου (Χαραλάμπους).

IMG 1a2a973fc6aeb9e65792522ec236c6fd V

IMG 241d38d6b161abd8ebb1ff2363ec6be0 V

IMG 1cc1a099fd2c45bbfe0e6cb1fba7d7d4 V

IMG a042179e29ce49273ef151e86a2270dd V

IMG 13a1c333a1567cc4c6ed0957267fff19 V

FB IMG 1633287589098

FB IMG 1633287575969

FB IMG 1633287564121

FB IMG 1633287566729

FB IMG 1633287572849

Χειροθεσία οικονόμου από τον Μητροπολίτη Ελασσώνος Χαρίτων

FB IMG 1631443353187

Στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο Ελευθεροχώρι Ελασσώνος ιερούργησε σήμερα το πρωί ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων όπου τέλεσε το ιερό μνημόσυνο του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Σαμαρά κατά σάρκα πατέρα του προϊσταμένου του ναού π. Ευάγγελου Σαμαρά.

Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε οικονόμο τον προϊστάμενο του ναού π. Ευάγγελο Σαμαρά του οποίου εξήρε το έργο που έκανε από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο ναό.

FB IMG 1631443357142

FB IMG 1631443372824

FB IMG 1631443378679

FB IMG 1631443439013FB IMG 1631443405395

FB IMG 1631443336431

FB IMG 1631443393481

 

Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου Ζωοδόχου Πηγής στη Σιάτιστα

FB IMG 1631360897330

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα εγκαίνιά του Ιερού παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής στη Σιάτιστα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου 

Την παραμονή των εγκαινίων τελέστηκε ο αρχιερατικός εσπερινός και υποδοχή των ιερών λειψάνων όπου ο Σεβασμιώτατος ανήμερα των εγκαινίων τοποθέτησε στην Αγία Τράπεζα μαζί με ονόματα  ζώντων και κεκοιμημένων αδελφών.
Ανήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων την συνέχεια η πρώτη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα.
 Γράφτηκε απο Βασίλειο Π.
Φωτο: Δ. Καραγιάννης
 
Τι σημαίνουν τα εγκαίνια ναού:
 
ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ἑνὸς ναοῦ ἔχουμε Θεοφάνεια. 
Ὁ Χριστὸς θάπτεται μέσα στὸν Τάφο τῆς Ἁγίας Τράπεζας μαζὶ μὲ τὸ ὀνόματα ὅλων ὅσων ἔχουν γραφεῖ καὶ ὅσων μνημονεύουμε συνήθως. 
Τὸν ραίνουμε μὲ μῦρα ἀφοῦ Τὸν πλύνουμε πρῶτα. 
Τὰ μῦρα καὶ τὰ δάκρυά μας γίνονται ἕνα καὶ μυρώνουν καὶ ραίνουν τὸ Σῶμα τῆς Ἐκκλησίας. 
Χαίρονται ἀνεκλάλητα ζωντανοὶ καὶ κεκοιμημένοι. 
Ὁ Ἀρχιερεύς μὲ τὸ σάβανο ποὺ φορεῖ εἶναι ἀναστημένος ἐκ νεκρῶν Χριστός καὶ κινεῖται ἀνάμεσά μας σκορπώντας εὐλογίες παντοῦ. 
Ἕνα θυσιαστήριο, μία λυχνία ποὺ καίει μέχρι συντελείας καὶ φρουρεῖται ἀπὸ ἀγγέλους ἄναψε! 
Ὅσοι πιστοὶ προσέλθετε. Δόξα Σοι!
Αρχιμ.Εφραίμ 
πρωτοσύγκελλος Ι.Μ Σιατίστης

FB IMG 1631360812268

FB IMG 1631360820380

FB IMG 1631360846474

FB IMG 1631360870702

FB IMG 1631360878758

FB IMG 1631360874508

FB IMG 1631360902853

FB IMG 1631360910194

FB IMG 1631360915884

FB IMG 1631360930416

 

Θυρανοίξια Παρεκκλησίου στον Κολινδρό από τον Μητροπολίτη Γεώργιο - Αφιερωμένο στην Παναγία Ελεούσα

Screenshot 20210908 164330 Facebook

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη τελέσθηκαν, πριν από λίγο, τα θυρανοίξια του νέου Παρεκκλησίου στον Κολινδρό, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Παναγία Ελεούσα. Η Τελετή του Αγιασμού έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιο, ο οποίος χοροστάτησε και στον Πανηγυρικό Εσπερινό που ακολούθησε.
Το νέο παρεκκλήσι, που βρίσκεται στο δρόμο Καταχά – Κολινδρού και ανήκει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Κολινδρού, ανήγειρε με προσωπικές δαπάνες η οικογένεια Ελευθεριάδη από τη Θεσσαλονίκη, εκπληρώνοντας προσωπικό τους Τάμα προς την Παναγία.

Στην Τελετή του Αγιασμού παρέστησαν ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ανέστης Μανώλας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, ο Πολιτευτής Πιερίας της Ν.Δ. Σπύρος Κουλκουδίνας, καθώς και πιστοί από τον Κολινδρό και την Θεσσαλονίκη.

Screenshot 20210908 164347 Facebook

Screenshot 20210908 164359 Facebook

πηγή:ΚNEWS

Ο εορτασμός του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Μητρόπολη Τρίκκης

FB IMG 1631091891829

Με μεγαλοπρέπεια τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Επί τη εορτή της γεννήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Λάμπρος Κολώνας, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Ζούζουλας και οι ιερείς του ναού π. Εφραίμ και π. Αναστάσιος.

Το αναλόγιο κόσμησαν με την παρουσία τους ο Πρωτοψάλτης του μητροπολιτικού ναού Τρικάλων κ. Παναγιώτης Καλαμπάκας ο Πρωτοψάλτης του προσκυνηματικού ναού Αγίου Στεφάνου Τρικάλων κ. Δημήτριος Μπίλας και ο πρόεδρος των ιεροψαλτών ν. Τρικάλων και Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Παναγίας Φανερωμένης Τρικάλων κ. Αθανάσιος Δημητρίου.

FB IMG 1631091897885FB IMG 1631091877665

FB IMG 1631091888909

FB IMG 1631091881384

FB IMG 1631091894765

Την Δευτέρα το πρωί η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστεριου Κλημεντος

αρχείο λήψης

Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού ήδη Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Περιστερίου κυρός Κλήμης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε στην Αίπεια του Δήμου Καλαμάτας το έτος 1954. Απεφοίτησε αριστούχος εκ της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεξεπαιδεύθη επί τετραετία στην Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά την 15η Αυγούστου 1982, την 23η του ιδίου μηνός χειροτονήθηκε Διάκονος και την 1η Μαΐου 1985 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος, υπό του τότε Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας, και νυν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Από το 1982 έως το 1999 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και από το 1999 έως το 2019, μετατεθείς στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, διηκόνησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, των Ειδικών Συνοδικών Επιτροπών Χριστιανικών Μνημείων και Πολιτιστικής Ταυτότητος, και από το 2008 ως Β’ Γραμματεύς και εν συνεχεία Α’ Γραμματεύς - Πρακτικογράφος Αυτής.
Την 10η Οκτωβρίου 2014 διωρίσθη Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης.
Την 20ή Μαρτίου 2019 εξελέγη υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, την οποία διηκόνησε με πιστότητα και αγάπη το βραχύ αυτό διάστημα της Αρχιερατείας του.
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Κλήμεντος θα ψαλεί την Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021 στις 11.00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Τοποτηρητής της χηρευούσης Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου ορίσθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος