Tuesday, February 7, 2023

Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στα Τρίκαλα

received 215311724004644

Το πρωί της 23ης του μηνός Οκτωβρίου ε.έ., ημέρα τιμής και μνήμης του πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, καί μέσα σε κλίμα κατάνυξης , ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης Γαρδικίου και Πύλης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αλέξιος, πλαισιούμενος απο  τον πρωτ. π. Στέργιο Γιαννάκο, ετέλεσε εις τον Ιερόν Προσκυνηματικόν Ναόν Αγίου Στεφάνου Τρικάλων, την αρχαιοπρεπή Θείαν Λειτουργίαν του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείτο κατά τούς πρωτοχριαστιανικούς χρόνους εις την περιοχήν των Ιεροσολύμων και ανήκει εις τον Δυτικόν Συριακόν Λειτουργικόν Τύπον.

 
Στο Ιερό αναλόγιο έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Ναού καθηγητής Βυζ. Μουσικής κ. Δημήτριος Μπίλλας, ο Γ. Γραμματέας της ΟΜΣΙΕ και Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών,  Πρωτοψάλτης Αθανάσιος Δημητρίου.
Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελος, ο οποίος  αναφερόμενος στην αρχαιοπαράδοτη αυτή Θεία Λειτουργία η οποία φέρει και το όνομα του σήμερον τιμωμένου Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και η οποία μας μεταφέρει στους πρώτους εκείνους χρόνους κατά τους οποίους οι εις Χριστόν πιστεύοντες είχαν εις την ζωήν των ως προτεραιότητα τον Χριστόν και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν τόσες εκτεταμένες ευχές και δεήσεις.

received 262018365853008

received 377628197202361

 

Απαλείφεται ο όρος Σταγων απο τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών

serafeim xrysostomos 3

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων ανακοινώνεται ότι, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την τακτική της συνεδρίαση, απεφάσισε όπως, η Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών φέρει από τούδε και στο εξής τον τίτλο, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.
Ως εκ τούτου, η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων έχει πλεον την αποκλειστικότητα του ονόματος Σταγών.

 
πηγή:stagonnews

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου με υπ. Υγείας και Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Π.Ο.Υ.

17042021 poy 10

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr. Hans Kluge επισκέφθηκαν σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας, αλλά και για τα σημαντικά οφέλη του εμβολιασμού.

Ο Dr. Hans Kluge αναφέρθηκε στην προσφορά των εμβολίων και τόνισε ότι είναι σημαντικά τα μηνύματα που δίνει ο Αρχιεπίσκοπος για τον εμβολιασμό. Κατόπιν, σημείωσε πως έχει εντυπωσιαστεί από τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, αλλά και όλους τους εργαζομένους υγείας, οι οποίοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η κρίση. «Στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουμε το τρίτο κύμα» σημείωσε ο κ. Kluge και συμπλήρωσε: «Δεδομένου ότι πλησιάζει ο εορτασμός του Ορθόδοξου Πάσχα θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να γιορτάσουν με ασφάλεια. Κατανοώ ότι υπάρχει κόπωση λόγω των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο υπάρχει φως στο τούνελ και γι’ αυτό Μακαριώτατε σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Οι άνθρωποι πρέπει να αντέξουν λίγο ακόμη και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον». Επίσης, ο κ. Kluge ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά της Εκκλησίας στους πρόσφυγες και μετανάστες και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «προσβλέπει σε μία συνεργασία, γιατί η Εκκλησία έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει».

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση αυτή και αναφέρθηκε στην κρίσιμη περίοδο για την χώρα και σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει ένας συντονισμός, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας». Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας τονίζοντας πως είναι στενά συνδεδεμένες και αντιμετωπίζουν με κοινό αγώνα όλα τα κοινωνικά προβλήματα. «Η Εκκλησία και η Πολιτεία έχουν καταλάβει την ανάγκη αυτής της συνεργασίας και έτσι προχωρούν» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης καταβάλλει προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ενώ εξήρε και το έργο του υπουργού Υγείας.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι μικρές χώρες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της πανδημίας πιο δύσκολα, αφού εξαρτώνται από τις μεγάλες δυνάμεις και από εκείνους που έχουν τα μέσα να παράγουν όσα χρειάζονται και απαιτούνται και κάλεσε τον κ. Kluge να συμπαρασταθεί στην χώρα μας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την προσφορά του τονίζοντας πως «σημαίνει πολλά για τους συμπολίτες μας και για εμάς όλους η συνεισφορά σας στην προσπάθεια να εξηγήσουμε στην κοινωνία τις ευεργετικές συνέπειες του εμβολιασμού, έτσι, ώστε να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τους συνανθρώπους μας και να μπορέσουμε να ξεφύγουμε μία ώρα αρχύτερα και με τις λιγότερες απώλειες από αυτήν την τεράστια κρίση της δημόσιας υγείας». Αναφέρθηκε, επίσης, στην συμβολή του Dr. Hans Kluge στην τεχνική βοήθεια που ζητά η χώρα μας, αλλά και σε όλα τα θέματα της υγείας.

Τον υπουργό Υγείας και τον κ. Kluge υποδέχτηκε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο οποίος παρέστη και στην συνάντηση.

 17042021 poy 2

 

17042021 poy 4

 

Σαν σήμερα εξελέγησαν 2 Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Ιάκωβος Βαβανάτσιος και Σεραφείμ Τίκας

20210113 131940

Δύο Αρχιεπίσκοποι Αθηνών εξελέγησαν σαν σήμερα 13 Ιανουαρίου. Δύο ισχυρές προσωπικότητες που ο καθ ένας έγραψε την δική του λαμπρή ιστορία στην σύγχρονη Εκκλησιαστική Ιστορία. Το 1962 εξελέγη ο από Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβος ο Γ΄ο Βαβανάτσος,  στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο παρέμεινε μόνο 13 ημέρες, θύμα των Παρεκκλησιαστικών Οργανώσεων, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, διέπρεψε όμως ως Επίσκοπος Χριστουπόλεως, 1935-1936, το πρώτον και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης Αττικής 1936-1962 και Πρόεδρος Αττικής 1962-1968  με πλούσια Εκκλησιαστική και Εθνική παρουσία στα δρώμενα της Χώρας. Εκοιμήθη το 1984 στη Σαλαμίνα .Το 1974 εξελέγη  ο από Άρτης, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Σεραφείμ Τίκας, δυναμική Προσωπικότητα με πλούσια Εθνική και Εκκλησιαστική Δράση διακρίθηκε για την ευθύτητα του χαρακτήρα του και το γνήσια Εκκλησιαστικό του φρόνημα. Εκοιμήθη το 1998 στην Αθήνα. Αιωνία τους η μνήμη !

Αρχιμ. Τιμόθεος Ηλιάκης

30 Δεκεμβρίου η Εξόδιος του Μητροπολίτη Καστορίας | Ο Γρεβενών Δαβίδ Τοποτηρητής

sinodos ktirio 2

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου  Καστορίας κυροῦ Σεραφείμ. 

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Σεραφείμ γεννήθηκε τό 1959 στό Ἀγναντερό Καρδίτσης. Φοίτησε στή Ριζάρειο Σχολή Ἀθηνῶν, ἐν συνέχειᾳ στήν Ἀνωτέρα Ἐκκλησιαστική Σχολή Ἀθηνῶν, ἀπό τήν ὁποία ἀπεφοίτησε τό 1983, καί κατόπιν σπούδασε τήν Ἱερά Ἐπιστήμη στήν Θεολογική Σχολή Ἀθηνῶν, λαβῶν τό πτυχίο τό ἔτος 1987. Διάκονος χειροτονήθηκε τό 1983 καί Πρεσβύτερος τό 1987.

Ὑπηρέτησε ὡς Διάκονος, Ἐφημέριος – Ἱεροκῆρυξ καί Ἱερατικός Προϊστάμενος τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων, ὅπου ἀνέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό καί πνευματικό ἔργο καί ἰδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στόν τομέα τῆς νεότητας καί τῆς Ἱερᾶς Ἐξομολογήσεως.

Παράλληλα ὑπηρέτησε ὡς Διευθυντής Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καί στήν Ἱερά Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὡς ὑπεύθυνος Πρωτοκόλλου ἀρχικῶς καί ἀπό τοῦ ἔτους 1990 ὡς Γραμματεύς αὐτῆς, ἕως τῆς ἡμέρας τῆς εἰς Ἐπίσκοπον ἐκλογῆς του. Μητροπολίτης Καστορίας χειροτονήθηκε τήν 5η Ὀκτωβρίου 1996.

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Καστορίας κυροῦ Σεραφείμ θά ψαλεῖ αὔριο, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στίς 11.00 π.μ. στόν Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριᾶς, τηρουμένων ὅλων τῶν προβλεπομένων ὑγειονομικῶν μέτρων γιά τήν προστασία ἀπό τόν κορωνοϊό. 

Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Καστορίας ὡρίσθη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενῶν κ. Δαβίδ. 

Ἐκ μέρους τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος θά ἐκφωνήσει τόν ἐπικήδειο λόγο ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματεύς Αὐτῆς.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

ARXIKH

Θεία λειτουργία

Untitled3 20200613201506

 

στον ιερό ναό Αγίας Μαρίνας νέων πόρων ιερούργησε σήμερα ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κίτρους Κατερίνης και πλαταμώνος κ Γεώργιος ο οποίος και κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας χειροτόνησε πρεσβύτερο άνετα διάκονο Γεώργιος

 

Leitoyrg IN Ag Nikol